FAQ

Veelgestelde vragen

Uw gezondheid en uw gebruik van geneesmiddelen kunnen belangrijk zijn bij de behandeling. Daarom vragen wij onze patiënten doorgaans om een gezondheidsvragenlijst in te vullen. U ontvangt deze lijst bij uw eerste bezoek aan Tandprothetiek Brabant. Bereid uw afspraak alvast voor. Download de gezondheidvragenlijst (pdf) en vul het in!

Controleer uw zorgverzekering

Onze tandarts/implantoloog heeft contracten met (bijna) alle verzekeraars. Controleer uw actuele polis om te zien welke vergoedingen van toepassing zijn bij uw aanvullende verzekering. De implantoloog stelt voor u een behandelplan op met alle bijkomende kosten. Bij toestemming van de verzekeraar komt u voor een vergoeding in aanmerking. Bij de aanvraag stuurt onze implantoloog een röntgenfoto (OPG) mee. Bij een sterk geslonken kaak wordt de ingreep vergoed uit de basisverzekering. Er is altijd sprake van een eigen bijdrage. Verwar deze eigen bijdrage niet met het eigen risico van de zorgverzekering.

Hoe hoog zijn de behandelkosten?

Bepalend voor de kosten van uw behandeling zijn onder meer:

 • techniekkosten
 • gebruikt implantaatsysteem
 • toegepaste methode
 • complexheid van de behandeling.

 

Facturering

Uw nota wordt doorgaans eerst ingediend bij uw zorgverzekeraar. U ontvangt zelf alleen facturen voor onderdelen van de behandeling die uw zorgverzekeraar niet vergoedt. Fa-med verzorgt voor ons de facturering. U ontvangt dus onze nota’s van Fa-med. Mogelijk verrekent uw zorgverzekeraar het gedeelte dat niet wordt vergoed rechtstreeks met u.

Een implantoloog is een tandarts die zich na zijn tandartsenopleiding gespecialiseerd heeft in het aanbrengen van implantaten.

Beginklachten zijn normaal

Uw kaak moet wennen aan het nieuwe kunstgebit. In folders van het Ivoren Kruis leest u meer over deze grote verandering.Veel gehoorde klachten gaan over kauwen en spreken. Ook kunnen gezichtsspieren en kaakgewrichten gevoelig zijn. U hebt enige spraak- en speekselproblemen. De smaak neemt soms tijdelijk iets af. Dit kan erg vervelend zijn, maar is normaal.

 • Blijf het nieuwe kunstgebit dragen, zodat uw kaak zo snel mogelijk eraan gewend raakt.
 • Doe het gebit ’s nachts uit.
 • Lees hardop als u spraakproblemen heeft.

Een van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. In het begin doet u dit waarschijnlijk wat onwennig en voorzichtig. Dat is begrijpelijk. Probeer echter direct alle soorten voedsel, dus ook hard voedsel. U ervaart zelf het beste wat wel en wat niet kan. Pak uw oude eetpatroon direct weer op. Eet geen vla of soep wanneer dit niet nodig is. U zult veel sneller gewend zijn aan uw nieuwe kunstgebit!

Net als bij u eigen tanden en kiezen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Er kan verkleuring optreden door nicotine, thee, koffie en wijnaanslag. Reinig uw kunstgebit met een zachte borstel met groene zeep. Of gebruik vloeibaar prothesereinigingsmateriaal. Bij zeer hardnekkig vuil kunt u uw kunstgebit ‘s-nachts in een prothesebakje leggen met water en een bruistablet. Let op: gebruik nooit heet water om uw kunstgebit te reinigen. Vermijd ook chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekmiddel of tandpasta. Zij kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden!

Tips bij het reinigen van uw kunstgebit

 

 • Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water.
 • Borstel ook de kaken en het tandvlees.
 • Vul de wasbak met water voordat u uw gebit schoonmaakt. Zo voorkomt u beschadigingen wanneer de prothese onverhoopt uit uw handen glipt.
 • Ga naar uw drogist of apotheek voor schoonmaakmiddelen, borstels en prothesebakjes.

 

Tandsteen verwijderen

Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de kiezen, bij het bovengebit. Het is moeilijk om tandsteen te verwijderen. Tip: leg het kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure keukenazijn. Gebruik niets anders en ga ook niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. U zou de prothese kunnen beschadigen.

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt. Voorkom irritaties van het slijmvlies: geef ook aandacht aan het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte. Gebruik een mondmassagemiddel of lauw water.

Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Het is daarom beter uw kunstgebit uit te doen. Hoe goed wij uw prothese ook aanpassen aan uw kaak, deze is en blijft een hulpmiddel dat niet in de mond hoort. Bij het inhouden van uw prothese kan de doorbloeding van uw slijmvlies afnemen. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak en gaat uw kunstgebit irriteren. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen? Doe dan alleen het ondergebit uit. Blijft u zich ook bij deze oplossing ongemakkelijk voelen? Kom dan vaker naar Tandprothetiek Brabant voor een zorgvuldige controle.

Mondbeschermers zijn er in twee soorten: beschermers die in de mond en buiten de mond worden gedragen. De laatstgenoemde combineert u altijd met een helm.

Typen mondbeschermers in de mond

Gebitsbeschermers die u in de mond draagt, bestaan er in verschillende typen. Wat zijn de meest voorkomende?

 • Confectiebeschermer of kant-en-klare mondbeschermer. U kunt kiezen uit diverse maten confectiebeschermers. De vorm is onveranderlijk. Informeer bij uw sportzaak naar dit type.
 • Thermoplastische semi-individuele mondbeschermer. Deze gebitsbeschermer is gemaakt van specifiek materiaal, waardoor hij na verwarming individueel is aan te passen.
 • Individueel vervaardigde mondbeschermer. Dit is op-en-top maatwerk van Tandprothetiek Brabant. Wij werken op basis van een gipsmodel.

 

Mijn kind een gebitsbeschermer?

Hebt u een sportend kind met een wisselgebit? Onze tandarts adviseert hem of haar om bij het sporten een confectiebeschermer of een thermoplastische beschermer te dragen. Deze typen zijn gemakkelijker te vervangen en goedkoper. En dat komt goed uit, want de vorm van het gebit verandert en kinderen raken nog wel eens wat kwijt. Zodra het blijvend gebit aanwezig is, kan de jonge sporter bij ons terecht voor een gebitsbeschermer op maat.

Maak direct een afspraak voor
een GRATIS prothesecheck!

Wilt u dat wij u terugbellen?
Vul hier uw gegevens in en wij
nemen contact met u op!

De vestigingen van Tandprothetiek Brabant

Tandprothetiek Tilburg

Tandprothetiek Brabant

Tongerlose Hoefstraat 77-01
5046 NE Tilburg

Gebruik de routeplanner
telefoon: 013-5449961
e-mail: info@tandprothetiekbrabant.nl

KvK: 66990319

Mondzorg-Brabant-Tandarts-Breda

Mondzorg Brabant

Dr Struyckenplein 67
4812 TA Breda

Gebruik de routeplanner
telefoon: 076-7851150
e-mail: info@mondzorgbrabant.nl

KvK: 58148469

Kunstgebit Tilburg