Een gezonde mond is belangrijker dan je denkt!

7 december 2017

Heb jij je wel eens gerealiseerd hoe belangrijk een gezonde mond is? Met een grote, pussende wond op je arm ga je waarschijnlijk snel naar je huisarts, maar de kans is groot dat je op dat ontstoken tandvlees in je mond geen actie onderneemt. En dan te bedenken dat dit net zo ernstig is en zelfs gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid! Neem mondzorg daarom serieus en breng eens een bezoek aan de mondhygiënist. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Beugel
Wanneer jij of je kind een beugel draagt, is een regelmatig bezoek aan de mond­hygiënist extra belangrijk. Het schoon­maken van het gebit met een beugel is gewoon lastiger omdat er makkelijk etensresten, en dus bacteriën, kunnen blijven
zitten. Hierdoor ontstaat plaque en kunnen er lelijke plekken of op den duur zelfs
gaatjes of ontstoken tandvlees ontstaan.

Voor jong en oud
Je kun niet vroeg genoeg met goede mondzorg beginnen. De taken van een mondhygiënist gaan veel verder dan het schoon­maken van je gebit en verwijderen van plaque en tandsteen. Het gaat vooral om preventie en advies over hoe je je mond gezond kunt houden. En dat geldt voor alle leeftijden: van jonge kinderen goed leren poetsen (en vaak steek je daar als ouder zelf ook nog een boel van op) tot kwetsbare ouderen leren hoe zij hun gebit goed moeten reinigen. Een bezoek aan de mondhygiënist voegt voor iedereen iets toe.

Maatwerk
Jij krijgt de behandeling die helemaal is afgestemd op jouw mond en gebit. Instructie, coaching en motivering vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Tandenborstel en tandpasta
Zie jij door de bomen het bos nog als je bij de drogist voor het vak met tandenborstels en tandpasta staat? Elektrisch poetsen of met hand, maakt het verschil of je een harde of een zachte borstel gebruikt en zit er, behalve de prijs, nu echt zoveel onderscheid in al die soorten tandpasta?
Je mondhygiënist is dé persoon om jou daarin te adviseren. Dat geldt ook voor hulpmiddelen als stokers en ragers, want wist je dat je maar liefst 40% aan tandoppervlak tussen tanden en kiezen overslaat wanneer je je tanden poetst? De mondhygiënist weet precies welke producten jij in jouw geval nodig hebt om je gehele gebit te reinigen.

Vergoeding
Wanneer je aanvullend verzekerd bent, wordt je bezoek aan de mondhygiënist (deels) vergoed. Kijk er voor alle zekerheid je polis even op na.
Voor kinderen tot en met 18 jaar wordt de behandeling overigens volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Een extra reden om je kinderen deze zorg niet te onthouden en ze een goede basis voor een gezond gebit mee te geven.

Vrij toegankelijk
Wist jij al dat je voor een mondhygiënist geen verwijzing nodig hebt? Je kunt gewoon zelf
een afspraak maken om je gebit eens te laten checken. Zelfs als je regelmatig de tandarts bezoekt en ervan uitgaat dat je een sterk gebit en gezonde mond hebt. De mondhygiënist neemt ook net wat meer tijd voor je.

Aandoeningen, ziektes en medicijnen
Door bepaalde ziektes of medicijngebruik kan je mond extra kwetsbaar zijn. Een goed voorbeeld daarvan zijn de medicijnen die bij astma of COPD worden voorgeschreven. Door het regelmatige gebruik van pufjes kunnen er bacteriën in je mond achterblijven of schimmelinfecties ontstaan. Ook wanneer je diabetes of hartfalen hebt, is een intensievere mondzorg van groot belang voor je gezondheid.

Mondpiercing
Heb je een mondpiercing? Dan loopt je een groter risico op terugtrekkend tandvlees, barstjes in het tandglazuur of een afgebroken stukje tand of kies dan mensen die geen mondpiercing hebben. Naast een goede mondhygiëne is de verzorging van het sieraad extra belangrijk, want plaque en tandsteen worden ook op het oppervlak van mondpiercings aangetroffen.

Tandprothetiek Brabant
Mathildastraat 69
4901 HC Oosterhout
0162-769067

Tongerlose Hoefstraat 77-01
5046 NE Tilburg
013-5449961

Clematisstraat 57
4814 JX Breda
076-7851150

info@tandprothetiekbrabant.nl
www.tandprothetiekbrabant.nl