Alles wat u moet weten over het dragen van een prothese

Alles wat u moet weten over het dragen van een prothese of kunstgebit

Bent u van plan om voor het eerst een kunstgebit te dragen? Wellicht heeft u allerlei vragen hierover. In deze informatieve blog zullen we de belangrijkste aspecten voor u bespreken. Voor uitgebreidere details kunt u terecht op de website van Tandprothetiek Brabant in Tilburg. Aarzel niet om contact met hen op te nemen voor verdere informatie.

Onderhoud van uw Kunstgebit

Het juiste onderhoud van uw kunstgebit of prothese is essentieel om de levensduur te verlengen en onaangename geurtjes in de mond te voorkomen. Dagelijkse reiniging is van groot belang. Poets uw gebit of prothese zorgvuldig met behulp van een speciale protheseborstel en aangewezen reinigingsmiddelen. Laat uw gebit of prothese regelmatig weken in daarvoor bestemde vloeistoffen en verwijder eventuele vlekken met whiteningtabletten speciaal ontworpen voor protheses en kunstgebitten. Let op dat de speciale kunsthars waaruit uw gebit is vervaardigd, gevoelig is voor agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor en allesreiniger. Gebruik altijd de juiste reinigingsmiddelen voor uw prothese of kunstgebit.

Een Volledig Kunstgebit: Hoe Werkt Het?

Een volledig kunstgebit hecht zich aan uw mond dankzij het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees (retentie). De prothese is nauwkeurig gevormd om perfect aan te sluiten op de anatomie van uw kaken en mondspieren. Aangezien elke mond en kaak uniek zijn, wordt uw prothese op maat gemaakt aan de hand van een afdruk van uw mond. Het esthetische eindresultaat speelt eveneens een belangrijke rol, en dit vereist uiterste precisie van de Tandprotheticus om deze functies bij u te herstellen.

Het Klikgebit: Wat Is Het en Hoe Werkt Het?

Een veelvoorkomende oplossing in Nederland voor loszittende onderprotheses is het ‘klikgebit op implantaten’. Het probleem met een onderprothese is dat deze na verloop van tijd losser gaat zitten door het slinken van de kaak. Om dit te voorkomen, wordt een prothese op implantaten geplaatst. Hoewel dit proces iets langer duurt dan het maken van een volledig kunstgebit – ongeveer elf weken – biedt het meer comfort als resultaat.

Een Partiële Prothese: Wanneer Is Dit Nodig?

Indien u nog enkele tanden en kiezen heeft, maar niet genoeg om normaal te kunnen eten en spreken, kan een partiële prothese een goede oplossing zijn. Dit geldt ook wanneer het resterende gebit instabiel is, kiezen in de bovenkaak uitvallen, of als de beet oncomfortabel is zonder vervanging van getrokken kiezen. Een partiële kunstgebit kan de beet herstellen, waardoor u weer normaal kunt eten, spreken en lachen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de deskundigen van Tandprothetiek Brabant in Tilburg.

Pasvormproblemen met uw Gebit?

Indien de pasvorm van uw gebit niet langer optimaal is, kan uw tandprotheticus dit eenvoudig aanpassen aan uw kunstgebit. Een goede pasvorm is van groot belang voor draagcomfort, omdat het voorkomt dat voedselresten onder het gebit terechtkomen, drukplekken veroorzaken en ervoor zorgt dat het gebit goed op zijn plaats blijft zitten. Een goed passend gebit vermindert tevens het risico op breuken.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de website van Tandprothetiek Brabant in Tilburg, of neem direct contact met hen op via telefoon.