Klikgebit op implantaten

Een klikgebit of klikprothese is een kunstgebit dat een vaste hechting heeft met uw kaak maar toch uitneembaar blijft. Een loszittend kunstgebit is een van de meest voorkomende klachten bij dragers van een volledige prothese. Wilt u geen tijdelijke oplossingen meer, maar een kunstgebit dat nu echt goed op zijn plek blijft? Dan is een klikprothese een interessante optie om te overwegen.

Klikgebit op implantaten

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee of vier implantaten voldoende. Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beiden materialen die door het lichaam niet worden afgestoten. Een implantaat heeft een doorsnede van ongeveer 4 millimeter en is 10 tot 16 millimeter lang. Een implantaat in de bovenkaak is zeldzaam; implantaten in de onderkaak daarentegen komen veelvuldig voor. Als uw kaak geheel genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

Wanneer kiezen voor implantaten

Een implantaat wordt vaak geplaatst als u over het functioneren van een “normaal” kunstgebit niet tevreden bent en klachten blijft houden of als u na verloop van tijd klachten ontwikkelt. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Het kunstgebit schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot, wat klachten kan geven. Bij een controlebezoek kunnen wij vaststellen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten nodig is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee mogelijkheden (vervanging of aanpassing) geen sprake is, dan zullen wij u doorverwijzen naar een implantoloog. De beoordeling is in zo’n geval dat u implantaten krijgt voordat er een nieuwe gebitsprothese voor u gemaakt wordt.

Voor het beste resultaat

Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om de implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot, uw tandvlees en uiteraard uzelf gezond zijn. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevestigd wordt, goed te reinigen. Tot slot, roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelig invloed op het succes van het implantaat.

De tandprotheticus en implantoloog

Het klikgebit wordt geplaatst in samenwerking met een implantoloog. De tandprotheticus en implantoloog werken op dit gebied nauw samen. Ze verwijzen naar elkaar en hebben duidelijke, onderlinge afspraken. In de meeste gevallen bezoekt u eerst ons als tandprotheticus. Na beoordeling van uw mond of na een periode waarin u een “normaal” kunstgebit heeft gedragen, kan het houvast van de onderprothese zo slecht zijn dat implantaten ter sprake komen. Wanneer u ermee instemt om in de onderkaak implantaten te laten plaatsen, verwijst onze praktijk u schriftelijk door naar de implantoloog met wie wij samenwerken.

Wie doet wat?

De implantoloog maakt met u een afspraak voor een eerste consult. Als u uiteindelijk uw implantaten heeft gekregen, licht de implantoloog onze praktijk weer schriftelijk in over de stand van zaken. Vervolgens zal de verdere behandeling weer bij ons plaatsvinden. Wij zullen starten met de vervaardiging van het nieuwe klikgebit. Samenvattend: wij verzorgen het uitneembare deel van uw kunstgebit, de implantoloog verzorgt het vastzittende deel in het kaakbot.

Het plaatsen van de implantaten

Voor het plaatsen van de implantaten maakt u een aantal achtereenvolgende afspraken. Om te beginnen ontvangt de implantoloog u om samen een inzicht te krijgen in uw gezondheid. Voor het welslagen van de behandeling is het immers van belang om inzicht te hebben in uw gezondheid. Gebruik van medicijnen, complicaties of medische problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen en eventuele allergieën kunt u hier melden.
Vervolgens zal de implantoloog uw mondholte inspecteren. Ook maakt hij een röntgenfoto van uw kaken. Aan de hand van het onderzoek en de foto maakt de implantoloog een behandelplan. Dit plan bespreekt hij met u. Aarzelt u niet om toelichting of aanvullende informatie te vragen, de implantoloog zal u zo goed mogelijk antwoord geven. Als uw zorgverzekeraar de implantaatbehandeling vergoed, wordt de afspraak gemaakt voor het plaatsen van de implantaten. Na deze ingreep wordt er op de implantaten afdekschroeven geplaatst en de huidige gebitsprothese indien noodzakelijk aangepast. Na een ingroeiperiode van ongeveer 3 maanden komt u weer terug bij de implantoloog die de ingroei van de implantaat en genezing van de kaak controleert. Tevens zal de implantoloog de afdekschroeven vervangen door drukknoppen. Na deze behandeling zal de implantoloog u terugverwijzen naar onze praktijk.

Het maken van het klikgebit / klikprothese

Nadat de implantaten zijn geplaatst, wordt u terugverwacht bij onze praktijk. Er zullen opnieuw enige afspraken nodig zijn voor het aanmeten van uw nieuwe ondergebit of voor het veranderen van uw nieuwe gebitsprothese. Ons team zorgt dat uw klikprothese perfect aansluit op de implantaten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en positie zal de tandprotheticus een keuze maken hoe de prothese aan de implantaten bevestigd wordt. De mogelijkheden zijn: de vertrouwde drukknoppen maar ook staafhuls locators, telescoopconstructie of magneten. Na het plaatsen maken onze praktijk en de implantoloog beiden een aantal afspraken met u voor na-controles.

 

Reiniging klikgebit / klikprothese is van cruciaal belang

Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor uw mond en uw prothese is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast moet u regelmatig naar de implantoloog of mondhygiënist om uw implantaten te laten reinigen. Van even groot belang is het schoonhouden van het klikgebit / de klikprothese en de mondholte. Om deze te laten controleren dient u een aantal afspraken met onze praktijk te maken.

Wilt u meer weten over een klikgebit op implantaten?

Wij helpen u graag verder met uw persoonlijke situatie en vragen. Lees hieronder hoe we te werk gaan en hoe u in contact kunt komen. Om er achter te komen hoe wij u persoonlijk kunnen helpen adviseren wij u om vandaag nog contact met ons op te nemen.

Waarom kiezen voor Tandprothetiek Brabant?

Tandprothetiek Brabant is dé specialist voor uw kunstgebit in Tilburg. U kunt op één adres terecht voor advies, voorlichting en controle, het aanmeten en plaatsen, rebasen, correctie, reparatie en vernieuwing. Kortom: bij onze tandprothetische praktijken kunt u terecht voor alles van prothetische zorg tot implantalogische zorg en mondhygiëne. Voor jarenlang gebitscomfort!

In zes stappen naar een prachtige glimlach

1

Afspraak 1
Vandaag worden de eerste afdrukken gemaakt.

2

Afspraak 2
De definitieve afdrukken worden vervaardigd.

3

Afspraak 3
De beet wordt bepaald en de kleur uitgezocht.

4

Afspraak 4
Passen van het gebit in de wasfase.

5

Afspraak 5
Het gebit is nu klaar.

6

Afspraak 6
Voor de volledige service is er nog een nacontrole.

Maak direct een afspraak

Tandprothetiek Brabant is dé specialist voor uw kunstgebit in Tilburg. Ook op zaterdag zijn wij geopend voor uw kunstgebit reparatie.

Maak kennis met ons team

Vorige
Volgende

De vestigingen van Tandprothetiek Brabant

Tandprothetiek-Brabant

Tandprothetiek Brabant
Tongerlose Hoefstraat 77-01
5046 NE Tilburg

Mondzorg Brabant
Dr Struyckenplein 67
4812 TA Breda

Maak direct een afspraak

Bij Tandprothetiek Brabant kunt u op één adres terecht voor advies rond gebitsprotheses, voorlichting en controle, het aanmeten en plaatsen, rebasen, correctie, reparatie en vernieuwing van uw kunstgebit. 

Andere behandeling?

Wij bieden nog meer behandelingen aan.
Onder andere de volgende: