Gezond tandvlees zorgt voor gezonde tanden

Gezond-tandvlees

Veel mensen besteden weinig tot geen aandacht aan hun tandvlees en krijgen hierdoor vroeg of laat wel eens last van ontstoken of gevoelig tandvlees. En dit zorgt vaak weer voor andere klachten zoals gevoelige tanden en in ergere gevallen kan het voorkomen dat tanden los gaan zitten. De basis van gezonde tanden is dan ook gezond tandvlees. Het is te vergelijken met de fundering van een huis. Die is vaak weinig zichtbaar, maar enorm belangrijk om een solide huis op te kunnen bouwen. Dit geldt ook voor tandvlees.

Wat is tandvlees?

Tandvlees is een soort steunweefsel voor je gebit en tanden. Ze blijven hierdoor goed op hun plek zitten. Tandvlees beschermt en bekleedt het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen. Wist u dat de tandheelkundige naam voor tandvlees ‘Gingiva’ is? Leuk om te weten bij een avondje Triviant! Ontsteking van het tandvlees wordt ‘Gingivitis’ genoemd.

Gezond tandvlees is roze en ligt strak om de tanden en kiezen. Het bloedt niet bij het poetsen. Als u last heeft van ontstoken tandvlees of gerelateerde klachten, is het wijs om een mondhygiënebehandeling uit te voeren. Om te bepalen hoe ernstig de klachten zijn en welke behandeling gepast is wordt er aan de hand van een screening een score gegeven. Dit is gebaseerd op de Dutch Periodental Screening Index, ook wel afgekort als DPSI.

Score 0

Het tandvlees is gezond. Er is verder geen behandeling nodig.

Score 1

Het tandvlees is licht ontstoken en bloedt licht. De behandeling bestaat dan vaak uit een mondhygiënebehandeling.

Score 2

Er is tandsteen aanwezig. De behandeling bestaat uit het verwijderen hiervan om zo het tandvlees weer gezond te maken.

Score 3-

Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, zonder teruggetrokken tandvlees en een (lichte) aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste.

Score 3+

Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, met teruggetrokken tandvlees met aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste. Eventueel is een vervolgafspraak bij een parodontoloog noodzakelijk om te bepalen of lokale chirurgie nodig is.

Score 4

Er zijn pockets van 6 mm diep of meer en er is sprake van ernstige aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiëniste. Een vervolgafspraak bij de parodontoloog is meestal noodzakelijk om te bepalen of lokale of uitgebreide chirurgie nodig is.

Als u meer informatie wenst omtrent een mondhygiënebehandeling of een ander vraagstuk omtrent mondhygiëne en uw gebit, neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn gevestigd in Noord-Brabant. Als tandarts in Breda: Mondzorg Brabant en Tandprothetiek Brabant in Tilburg.