Hoe voorkom ik een gaatje?

Hoe voorkom ik een gaatje

Een gaatje in je tanden is vervelend. Vaak ervaar je tijdens het drinken van iets warms of kouds een pijnscheut. Het is redelijk eenvoudig te voorkomen, en toch heeft ruim 80% van de volwassenen in Nederland last (gehad) van de zogeheten cariës. 

Het ontstaan van gaatjes

Het is inmiddels wel bekend dat (te veel) suiker niet goed is voor onze gezondheid. Met elke hap of slok zetten bacteriën suikers om in een zuur. Deze zure substantie tast het tandglazuur aan wat als beschermingslaag voor je tanden fungeert. Het tandglazuur speelt een zeer belangrijke rol in de gezondheid van je gebit. Helaas worden je tanden zo vaak blootgesteld aan suikers op een dag, dat het glazuur langzamerhand aangetast wordt. Na verloop van tijd tast het ook de onderliggende beschermlaag aan (Dentine) en ontstaan er gaatjes. 

Hoe herken je een gaatje?

Gaatjes zijn soms lastig te herkennen. Het komt regelmatig voor dat je een gaatje hebt, maar helemaal geen klachten ervaart. Om te voorkomen dat een gaatje ongemerkt groter wordt en zelfs voor klachten gaat zorgen, is het aan te raden om minimaal twee keer per jaar voor periodieke controle naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Het gebit wordt dan zorgvuldig onderzocht op afwijkingen en eventuele gaatjes. 

Heb je twijfels over de gezondheid van je gebit? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak.

Het voorkomen van gaatjes

Geen gaatjes krijgen is eigenlijk vrij eenvoudig. De meest voorkomende oorzaak is een slechte mondhygiëne. Heb jij regelmatig een gaatje? Stel jezelf dan eens de vraag of de huidige methodes en routines wel het gewenste resultaat leveren, of dat er structureel iets moet veranderen in de verzorging van je mond. 

Gebruik je bijvoorbeeld nog een handmatige tandenborstel? Dan is het wellicht tijd voor een (effectievere) elektrische tandenborstel. Tandenpoetsen is een essentieel onderdeel van jouw mondverzorging. Maar door de grote hoeveelheid suiker die een gemiddeld persoon op dagelijkse basis binnenkrijgt, is tandenpoetsen op zich helaas niet voldoende. Aanvullende middelen zoals flosdraad, tandenragers of tandenstokers zijn een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse routine. 

Probeer het aantal eet- en drinkmomenten op een dag te beperken om zo de bacteriën minder kans te geven om de suikers om te zetten in de verwoestende zuren. 

 

Een gaatje laten behandelen

Het is helaas niet mogelijk om zelf een gaatje te behandelen of weg te halen. Een afspraak bij de tandarts is nodig om een gaatje weg te halen. De tandarts controleert altijd eerst zorgvuldig je tanden. Als het blijkt dat het inderdaad een gaatje betreft, gaat de tandarts over tot behandelen.

De betreffende tand wordt eerst goed gereinigd, gevolgd door het verwijderen van het aangetaste deel op de tand of kies. Na het verwijderen wordt het weer netjes opgevuld met composiet en bijgeslepen indien nodig. 

 

Heb jij momenteel last van je tanden en twijfel jij of je een gaatje hebt? Neem dan direct contact op met de tandarts van Breda of een tandarts bij je in de buurt.