Wat is een noodprothese? 

Wat-is-een-noodprothese

Synoniemen:

  • Noodkunstgebit
  • Immediaat prothese
  • Noodprothese

 

Wat is het?

Een noodprothese is een tijdelijke prothese. Het komt geregeld voor dat er tanden getrokken moeten worden bij patiënten die de overstap gaan maken naar een kunstgebit. Omdat het kaakbot tijd nodig heeft om te herstellen, is het niet mogelijk om gelijk een permanent kunstgebit te laten plaatsen. Om de tijd tussen het permanente kunstgebit te overbruggen, wordt er gebruik gemaakt van een noodprothese.

 

Hoe werkt het?

De noodprothese wordt vooraf aan het trekken van uw tanden geprepareerd. Het is essentieel dat de noodprothese direct na het trekken van uw tanden wordt geplaatst. Het kaakbot en het tandvlees zullen na het trekken van de tanden vervormen en slinken, waardoor de noodprothese niet meer past als deze niet direct wordt geplaatst.

 

Hoe lang duurt het herstel?

Het duurt ongeveer een jaar voordat het tandvlees en het kaakbot weer volledig hersteld zijn. Alleen dan is het mogelijk om een definitieve gebitsprothese te laten plaatsen.

De herstelperiode verschilt per persoon en kan worden beïnvloed door roken en het drinken van alcohol. Het advies luidt dan ook om dit te beperken tot een minimum, volledige onthouding geniet echter de voorkeur.

Het kan voorkomen dat er nabloeding optreedt, dit gebeurt meestal de eerste uren nadat de tanden zijn getrokken. Dit is echter geen reden om u zorgen te maken, de wonden hebben tijd nodig om te dichten. De eerste 24 uur mag u niet spoelen, de wond is in deze periode nog niet helemaal dicht en zijn er nog bloedstolsels aan het vormen. Door te spoelen laten deze stolsels weer los waardoor de wonden weer gaan bloeden. U kunt uiteraard wel gewoon drinken in deze periode.

 

Onderhoud van de noodprothese

Net zoals met gewone tanden, zult u de noodprothese dagelijks moeten reinigen. Het gebruik van tandpasta wordt afgeraden omdat deze schade aan de prothese kan veroorzaken. Gebruik daarom een tandenborstel met lauw water voor het reinigen van de noodprothese.

Onder de noodprothese kunnen drukplekken ontstaan, dit is normaal. Als dit gebeurd is het soms nodig om het gebit weer passend te maken, dit noemen we ‘rebasen’. Blijf niet te lang lopen met een kunstgebit dat pijn doet of irriteer om verdere klachten te voorkomen. Een afspraak voor rebasen is eenvoudig en snel gemaakt. Bij Tandprothetiek Brabant heeft u doorgaans na een middagje weer uw gebit terug. Meer weten over rebasen?

 

Wat zijn de voordelen van een noodprothese?

  • U heeft direct na het trekken van de tanden een ‘tijdelijk’ nieuwe gebit. U hoeft dus niet tijdens het herstel zonder tanden rond te lopen.
  • Een noodprothese ondersteund het herstel. Tanden en kiezen laten trekken is niet zonder gevolgen, er ontstaan namelijk wonden. Deze wonden worden door de noodprothese afgedekt waardoor de zwellingen gedeeltelijk worden beperkt.

 

Overweegt u om over te stappen naar een kunstgebit? Neem dan vrijblijvend contact op met Tandprothetiek Brabant voor advies.