8 Tips om de levensduur van je kunstgebit te verlengen

Een kunstgebit is een waardevolle investering in je mondgezondheid en levenskwaliteit. Of je nu al jaren een kunstgebit draagt of er net een hebt gekregen, het is belangrijk om te weten hoe je goed voor je kunstgebit kunt zorgen, zodat het zo lang mogelijk meegaat. In deze blog delen we waardevolle tips om de levensduur van je kunstgebit te verlengen.

1. Dagelijkse Reiniging is Cruciaal

Net als bij natuurlijke tanden, is dagelijkse reiniging van je kunstgebit van het grootste belang. Gebruik een protheseborstel en speciale prothesetandpasta om je kunstgebit grondig te poetsen. Vermijd gewone tandpasta, omdat deze te schurend kan zijn en krassen kan veroorzaken. Spoel je kunstgebit na iedere maaltijd af om voedselresten te verwijderen.

2. Poets ook je Tandvlees en Tong

Je mondgezondheid is meer dan alleen je kunstgebit. Poets ook je tandvlees, tong en het dak van je mond met een zachte tandenborstel om je mond schoon en gezond te houden.

3. Verwijder je Kunstgebit ’s Nachts

Laat je kunstgebit ’s nachts niet in je mond zitten. Neem het uit en laat het weken in een glas water of een speciale prothese-reinigingsoplossing. Dit helpt om bacteriën te verminderen en de levensduur van je kunstgebit te verlengen.

4. Regelmatige Controles bij de Tandprotheticus

Maak jaarlijks een afspraak bij je tandprotheticus voor controle en onderhoud van je kunstgebit. Tijdens deze afspraken kan je kunstgebit worden aangepast als dat nodig is en kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgemerkt.

5. Vermijd het Gebruik van Gewone Tandpasta

Gebruik nooit gewone tandpasta om je kunstgebit te reinigen, omdat dit schurende deeltjes kan bevatten die je kunstgebit kunnen beschadigen. Kies altijd voor een speciale prothesetandpasta die mild is voor je kunstgebit.

6. Wees Voorzichtig met Warmte

Vermijd het gebruik van kokend water of heet water om je kunstgebit schoon te maken. Heet water kan het materiaal van je kunstgebit beschadigen en vervormen. Gebruik lauw water voor het schoonmaken.

7. Bescherm je Kunstgebit bij het Reinigen

Zorg ervoor dat je een zachte handdoek of een gevuld wasbakje gebruikt wanneer je je kunstgebit schoonmaakt. Dit voorkomt dat het kunstgebit beschadigt als het per ongeluk uit je handen glipt.

8. Behandel je Kunstgebit met Zorg

Wees voorzichtig bij het hanteren van je kunstgebit. Laat het niet vallen, want dit kan leiden tot breuken of beschadigingen. Gebruik altijd beide handen om je kunstgebit te hanteren.

Het opvolgen van deze eenvoudige tips kan helpen om de levensduur van je kunstgebit te verlengen en ervoor te zorgen dat het comfortabel en functioneel blijft. Onthoud dat regelmatig onderhoud en professionele zorg van je tandprotheticus essentieel zijn voor een langdurige en gezonde relatie met je kunstgebit. Heb je vragen over het verzorgen van je kunstgebit? Neem contact met ons op, wij helpen je graag.