Heb je last van een slechte adem?

Een slechte adem, iedereen heeft er wel eens last van. Vooral ’s ochtends wanneer we net wakker worden is de slechte adem een feit. Ondanks dat het een veelvoorkomend probleem is, schamen de meeste er zich voor. Wat ook volledig te begrijpen is aangezien je er vaak door anderen op geattendeerd wordt. Je wilt immers niet bekend staan als diegene met een sterke ochtend adem op werk. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van een slechte adem af te komen. Laten we eerst de oorzaken bespreken.

 

Slechte adem door een vieze tong

Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door een vieze tong. Het is daarom ook belangrijk om tijdens het poetsen van je tanden ook de tong mee te nemen. De tong heeft een ribbelige structuur aan de bovenkant, in deze ribbelige weefsel blijven veel bacteriën achter door het eten van voedsel. Deze bacteriën breken het tongbeslag af en tijdens dit proces komen er sulfiden vrij die de slechte adem kunnen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je de tong goed schoonmaakt na het poetsen van je tanden. 

 

Droge mond na het slapen

Als je wakker wordt na een nacht slapen kan het voorkomen dat je een droge mond hebt. Ook dit is normaal, het is niet voor iedereen mogelijk om de mond de gehele nacht dicht te houden. Denk bijvoorbeeld aan een verstopte neus. Doordat de mond openblijft tijdens je nachtrust, droogt hij uit en verdwijnt het speeksel. Dit kan een slechte adem veroorzaken. De oplossing is simpel, door een glas water te drinken wordt de speekselproductie weer op gang gebracht en verdwijnt de slechte adem.

 

Tips om een slechte adem te voorkomen

  1. 2 of het liefst 3x per dag de tanden poetsen en ook de tong goed mee poetsen.
  2. Kies voor een elektrische tandenborstel. Deze maakt zelf bewegingen welke u met een gewone tandenborstel niet kunt nabootsen. Daardoor worden uw tanden beter schoongemaakt.
  3. 1x per dag de ruimte tussen de tanden schoonmaken met een tandenstoker, rager of flosdraad.
  4. Gebruik een tongschraper om alle etensresten van uw tong te verwijderen.
  5. Drink ’s ochtends gelijk een glas water na het wakker worden.
  6. Let op uw voeding; kijk uit met te veel ui, knoflook en specerijen.
  7. Drink 2 liter water per dag.
  8. Stop met roken en te veel alcohol.
  9. Kauw suikervrije kauwgom om de aanmaak van speeksel te stimuleren en voor frisse adem.

 

Heb jij last van een slechte adem? Neem dan vrijblijvend contact op met Tandprothetiek Brabant voor advies.