Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

Wat is het?

Een tandvleesontsteking is in letterlijke zin een ontsteking van het tandvlees rondom je tanden. De medische term voor deze aandoening is gingivitis. In extreme gevallen is er sprake van een vergevorderde ontsteking van het tandvlees, dit wordt parodontitis genoemd. 

 

Symptomen

Ontstoken tandvlees is niet altijd eenvoudig te herkennen. In tegenstelling tot wat vele denken doet een tandvleesontsteking geen pijn. Hierdoor wordt de kans dat je te lang met een tandvleesontsteking rondloopt groter. Dit klinkt misschien gek, maar gelukkig zijn er bepaalde symptomen waaraan je een tandvleesontsteking kunt herkennen.

Hieronder een aantal symptomen waaraan u een tandvleesontsteking kunt herkennen:

  • Het tandvlees bloed bij het tandenpoetsen
  • Je hebt last van een slechte adem.
  • Het tandvlees oogt gezwollen en rood.

 

Klachten

Inmiddels is vastgesteld dat een tandvleesontsteking in de meeste gevallen geen pijn geeft. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen klachten ervaart. Als de ontsteking niet behandeld wordt kan het uitbreiden naar het kaakbot. Er ontstaat dan een ruimte tussen de tanden en het tandvlees doordat het tandvlees los laat. Deze ruimte noemen we een verdiepte pocket. In deze verdiepte pocket ontstaat opnieuw tandplak en het proces van ontsteken begint opnieuw totdat het weer tandvlees weer los laat, de pocket dieper wordt en er weer tandplak kan ontstaan. De vezels van het kaakbot gaan kapot door de ontsteking waardoor het kaakbot afbreekt. Als dit stadium is bereikt spreekt men van parodontitis en kan het afgebroken kaakbot niet meer herstellen. 

Het krijgen van gaatjes is niet zozeer het gevolg van ontstoken tandvlees, maar een gevolg van het tandplak. En zoals we inmiddels in dit blog hebben geleerd levert tandplak weer een grote bijdrage aan een tandvleesontsteking. Een goede mondhygiëne is dus erg belangrijk. 

Behandelmethoden

Het is essentieel om het probleem bij de wortel aan te pakken. In dit geval moet een tandarts of mondhygiënist het tandsteen en het tandplak verwijderen om van de ontsteking af te komen. 

Zelf kun je een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat je opnieuw last krijgt van tandsteen of tandplak. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van mondspoeling en tandenstokers. Gezonde tanden beginnen bij het hebben van een goede mondhygiëne.  

 

Heb jij momenteel last van een tandvleesontsteking? Neem dan direct contact op met de tandarts van Breda of een tandarts bij je in de buurt.